12 dań Wigilijnych – tradycyjnie czy nowocześnie?

Staropolskim zwyczajem, gdy pierwsza gwiazdka zabłyśnie na niebie, 24 grudnia zasiadamy przy Wigilijnym stole, na którym powinno znaleźć się 12 potraw. Tradycyjnych czy nowoczesnych? Sprawdźmy.

Wśród tradycyjnych 12 dań znajdują się oczywiście barszcz czerwony z uszkami oraz karp w galarecie. Następnie powinna znaleźć się na stole ryba po grecku, kutia i kluski z makiem a następnie przysłowiowy groch z kapustą oraz łazanki z kapustą. Jako że kapusty ma być najwięcej to kolejnym daniem jest kapusta z grzybami i krokiety z kapustą i grzybami. Całość trzeba przepić więc kompot z suszonych owoców i coś na słodko czyli makowiec wigilijny i piernik.

Na nowoczesnym stole wigilijnym coraz częściej spotkać można pierogi z kapustą lub śliwkami, gołąbki oraz barszcz biały lub żurek. Ryż z jabłkami, bigos a nawet śledzie w sosie śmietanowym. Sałatka jarzynowa, pierogi z truskawkami i całkowita nowość – frytki. Wielu z Nas wlicza w dania opłatek, herbatę z cytryną a nawet coś mocniejszego, żeby na Pasterce było cieplej.

Nie mniej jednak, co kraj to obyczaj, dlatego niech przy żadnym wigilijnym stole nie zabraknie najważniejszego, czyli rodziny!