W przeddzień pączkowego szaleństwa zapraszam Was na pyszne ciasto meduza :)
Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
6 dużych jabłek
1 i 1/2 szklanki cukru kryształu
4 jajka
1 szklanka siekanych orzechów
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
Składniki na krem:
3 żółtka
3 łyżki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
kostka masła
1 puszka ananasów
2 galaretki cytrynowe
2 łyżeczki żelatyny
Sposób wykonania:
Jabłka obrać, pokroić w kostkę i zasypać 1 szklanką cukru. Jajka ubić, dodać resztę cukru, pokrojone jabłka (z sokiem, który się wytworzy), orzechy i przesianą mąkę z proszkiem i sodą. Wymieszać i piec w 175 stopniach około 30 min.
Na soku z ananasów ugotować budyń z żółtek, cukru i mąki. Masło utrzeć i dodawać przestudzony budyń. Galaretki z żelatyną rozpuścić w 3,5 szklanki wody.
Na ciasto nałożyć krem, następnie położyć ananasy i zalać galaretką.
Smacznego!