Kuchenny kącik Karoliny – ciasto meduza

W przeddzień pączkowego szaleństwa zapraszam Was na pyszne ciasto meduza :)

Składniki na ciasto:

2 szklanki mąki pszennej

6 dużych jabłek

1 i 1/2 szklanki cukru kryształu

4 jajka

1 szklanka siekanych orzechów

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody

Składniki na krem:

3 żółtka

3 łyżki cukru

1 łyżka mąki ziemniaczanej

kostka masła

1 puszka ananasów

2 galaretki cytrynowe

2 łyżeczki żelatyny

Sposób wykonania:

Jabłka obrać, pokroić w kostkę i zasypać 1 szklanką cukru. Jajka ubić, dodać resztę cukru, pokrojone jabłka (z sokiem, który się wytworzy), orzechy i przesianą mąkę z proszkiem i sodą. Wymieszać i piec w 175 stopniach około 30 min.

Na soku z ananasów ugotować budyń z żółtek, cukru i mąki. Masło utrzeć i dodawać przestudzony budyń. Galaretki z żelatyną rozpuścić w 3,5 szklanki wody.

Na ciasto nałożyć krem, następnie położyć ananasy i zalać galaretką.

Smacznego!