Zapraszam Was na gofry z kakao. Proponuję je podać z bitą śmietaną i dowolnymi owocami, których teraz mamy pod dostatkiem.
Gofry
Składniki:
2 jajka
cukier waniliowy
1/2 szklanki cukru pudru
1/2 kg mąki
2 łyżki kakao
2 szklanki wody
1 szklanka mleka
łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 kostki masła
opakowanie śmietan-fixu
owoce np. maliny, borówki, czereśnie
Sposób wykonania:
Jajka, cukier waniliowy i cukier puder ubić na puch. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao. Masło rozpuścić i pozostawić do ostudzenia. Do ubitych jajek dodać wodę, mleko i przesiane składniki. Wszystko razem połączyć, na koniec dodać masło i energicznie zmiksować. Smażyć gofry. Bitą śmietanę przyrządzić zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Na gotowe gofry nałożyć bitą śmietanę i owoce.