Zapraszam wszystkich na pieczone jabłka w cieście. Są przepyszne, koniecznie spróbujcie, szczególnie dzisiaj w dzień ścisłego postu.
Składniki
- 10 małych jabłek (1 kg)
- 5 łyżeczek konfitury z wiśni
- 4 małe kawałki kory cynamonu
- 25 dag mąki
- jajko
- 2 żółtka
- kostka (20 dag) masła
- łyżka śmietany 12%
- łyżka cukru
Etapy przygotowania
Mąkę przesiać, posiekać z zimnym masłem, dodać jajko, żółtka, śmietanę, cukier i szybko zagnieść. Ciasto owinąć folią i włożyć na 1 godzinę do lodówki. Cienko rozwałkować i pokroić na kwadraty.
Jabłka umyć, obrać, osuszyć. Wydrążyć specjalnym nożem gniazda nasienne, w to miejsce włożyć po 1/2 łyżeczki konfitury. Na każdym kawałku ciasta ułożyć całe jabłko i starannie oblepić ciastem, włożyć kawałek kory cynamonu tak, aby imitował ogonek.
Ułożyć na blasze, piec około 30 minut w temperaturze 175-190°C.