Kuchenny kącik Karoliny – Placek na zimno

Kolejnym przepisem z cyklu “Kuchenny kącik Karoliny” jest placek na zimno. 

Placek na zimno

Składniki:

5 jajek

1 szklanka mąki

łyżeczka proszku do pieczenia

szklanka cukru

1 litr soku owocowego (np. Kubuś)

3 budynie śmietankowe

śmietana 30%

2 galaretki w dowolnym smaku

dowolne owoce (np. borówki, brzoskwinie z puszki)

4 łyżeczki żelatyny

 

aaaaaa

 

Sposób wykonania:

Jajka ubić na puch z szklanką cukru. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie połączyć składniki. Piec około 30 min. w 175’C. Budynie rozpuścić w niewielkiej ilości soku owocowego, a resztę zagotować. Do gotującego się soku wlać rozmieszany budyń, zagotować i rozlać na przestudzony biszkopt. Jedną galaretkę przyrządzić jak na opakowaniu dodając łyżeczkę żelatyny. Natomiast drugą galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki wody, dodając 3 łyżeczki żelatyny. Śmietanę ubić na sztywno (uważać, żeby jej nie przebić) i dodać tężejącą się galaretkę z 1,5 szklanki wody. Gdy śmietana zacznie tężeć wylać ją na zimny budyń i rozłożyć owoce. Schłodzić w lodówce, a następnie na wierzch rozlać tężejącą się galaretkę. Przechowywać w lodówce.

Smacznego!

 

aaaaaaa

 

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o