Pierwsze oznaki przeziębienia nie każdego skłaniają do szybkiej wizyty u lekarza. Często zwlekamy z tym aż do ostatniej chwili, sięgając po wszelkiego rodzaju domowe mikstury, które mają pomóc w walce z objawami. Jednak, czy wszystkie z nich działają?
Domowych sposobów na walkę z przeziębieniem i grypą jest tak wiele, że ciężko jest wytypować, które z nich są najskuteczniejsze. Musimy zdawać sobie sprawę z tego, że każda infekcja trwa około 7-10 dni, dlatego każda możliwość osłabienia jej objawów wydaje się być dobrym pomysłem.
Oto 5 sprawdzonych sposobów, dzięki którym przeziębienie i grypa znikną w kilka dni:
PŁUKANKA ZIOŁOWA
Płukanka ziołowa sprawdzi się w uśmierzaniu bólu gardła. Do jej przygotowania potrzebujemy:
- zioła szałwii i rumianku
- szklanka wrzątku
Zioła zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na około 20 minut. Gardło płuczemy przestudzoną herbatką 3 razy dziennie, mniej więcej co 4 godziny.
MLEKO Z MIODEM I CZOSNKIEM
Tę miksturę zna chyba każdy, niestety ze względu na przykry smak i zapach niewiele osób decyduje się na jej wypróbowanie. A szkoda, bo jest to jeden z najstarszych, sprawdzonych sposobów na walkę z bólem gardła. Składniki:
- szklanka gorącego, przegotowanego mleka
- 1 – 2 łyżeczki miodu
- 1 – 2 roztarte ząbki czosnku
Całość dokładnie ze sobą mieszamy i pijemy dwa–trzy razy dziennie.
INHALACJE
Wdychanie olejków sprawdzi się w zwalczaniu najmniej groźnego, choć skutecznie uprzykrzającego życie kataru. Najlepiej sprawdzi się tu olejek miętowy, eukaliptusowy, goździkowy oraz pichtowy. Do przygotowania inhalacji potrzebujemy jedynie:
- miski gorącej wody
- kilka kropel olejku
- opcjonalnie kominek i podgrzewacz
Wdychamy, pochylając się nad naczyniem z narzuconym na głowę ręcznikiem. Możemy także użyć kominka – do spodka wlewamy odrobinę wody i kilka kropel olejku. Całość podgrzewamy od spodu tealightem. Lecznicze działanie olejków i piękny zapach unoszący się w powietrzu gwarantowane!
HERBATA Z IMBIREM
Imbir to najpopularniejszy naturalny antybiotyk. Można miksować go z owocami, a w naprawdę skrajnych przypadkach jeść na surowo. Najlepiej smakuje jednak w postaci dodatku do herbaty. Do przygotowania napoju potrzebujemy:
- plasterek korzenia imbiru o grubości ok. 0,5cm
- 2 filiżanki wody
- 1 łyżka (lub torebka) herbaty
- opcjonalnie cynamon lub sproszkowany kardamon
W płaskim rondelku zaparzamy wodę, dodajemy pokruszony imbir i gotujemy na wolnym ogniu przez około 2 minuty. Następnie dodajemy herbatę i odstawiamy całość na 5 minut. Według uznania herbatę możemy posłodzić, a także dodać szczyptę cynamonu lub kardamonu… I gotowe!
A na koniec coś, co z pewnością spodoba się studentom – czyli pyszna NALEWKA MALINOWA! Do jej przygotowania wystarczą zaledwie dwa składniki:
- ½ szklanki wiosennych liści lub dojrzałych owoców maliny
- 400 ml czystej wódki
Liście lub owoce malin zalewamy wódką i odstawiamy na 2 tygodnie. Całość przecedzamy. Stosujemy trzy razy dziennie po 1 łyżce stołowej rozcieńczonej w ½ szklance wody. Smacznego!