Nalewka czy ziółka – co wyleczy przeziębienie?

Pierwsze oznaki przeziębienia nie każdego skłaniają do szybkiej wizyty u lekarza.  Często zwlekamy z tym aż do ostatniej chwili, sięgając po wszelkiego rodzaju domowe mikstury, które mają pomóc w walce z objawami. Jednak, czy wszystkie z nich działają?

Domowych sposobów na walkę z przeziębieniem i grypą jest tak wiele, że ciężko jest wytypować, które z nich są najskuteczniejsze. Musimy zdawać sobie sprawę z tego, że każda infekcja trwa około 7-10 dni, dlatego każda możliwość osłabienia jej objawów wydaje się być dobrym pomysłem.

Oto 5  sprawdzonych sposobów, dzięki którym przeziębienie i grypa znikną w kilka dni:

PŁUKANKA ZIOŁOWA

Płukanka ziołowa sprawdzi się w uśmierzaniu bólu gardła. Do jej przygotowania potrzebujemy:

  • zioła szałwii i rumianku
  • szklanka wrzątku

Zioła zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na około 20 minut. Gardło płuczemy przestudzoną herbatką 3 razy dziennie, mniej więcej co 4 godziny.

MLEKO Z MIODEM I CZOSNKIEM

Tę miksturę zna chyba każdy, niestety ze względu na przykry smak i zapach niewiele osób decyduje się na jej wypróbowanie. A szkoda, bo jest to jeden z najstarszych, sprawdzonych sposobów na walkę z bólem gardła. Składniki:

  • szklanka gorącego, przegotowanego mleka
  • 1 – 2 łyżeczki miodu
  • 1 – 2 roztarte ząbki czosnku

Całość dokładnie ze sobą mieszamy i pijemy dwa–trzy razy dziennie.

INHALACJE

Wdychanie olejków sprawdzi się w zwalczaniu najmniej groźnego, choć skutecznie uprzykrzającego życie kataru. Najlepiej sprawdzi się tu olejek miętowy, eukaliptusowy, goździkowy oraz pichtowy. Do przygotowania inhalacji potrzebujemy jedynie:

  • miski gorącej wody
  • kilka kropel olejku
  • opcjonalnie kominek i podgrzewacz

Wdychamy, pochylając się nad naczyniem z narzuconym na głowę ręcznikiem. Możemy także użyć kominka – do spodka wlewamy odrobinę wody i kilka kropel olejku. Całość podgrzewamy od spodu tealightem. Lecznicze działanie olejków i piękny zapach unoszący się w powietrzu gwarantowane!

HERBATA Z IMBIREM

Imbir to najpopularniejszy naturalny antybiotyk. Można miksować go z owocami, a w naprawdę skrajnych przypadkach jeść na surowo. Najlepiej smakuje jednak w postaci dodatku do herbaty. Do przygotowania napoju potrzebujemy:

  • plasterek korzenia imbiru o grubości ok. 0,5cm
  • 2 filiżanki wody
  • 1 łyżka (lub torebka) herbaty
  • opcjonalnie cynamon lub sproszkowany kardamon

W płaskim rondelku zaparzamy wodę, dodajemy pokruszony imbir i gotujemy na wolnym ogniu przez około 2 minuty. Następnie dodajemy herbatę i odstawiamy całość na 5 minut. Według uznania herbatę możemy posłodzić, a także dodać szczyptę cynamonu lub kardamonu… I gotowe!

A na koniec coś, co z pewnością spodoba się studentom – czyli pyszna NALEWKA MALINOWA! Do jej przygotowania wystarczą zaledwie dwa składniki:

  • ½ szklanki wiosennych liści lub dojrzałych owoców maliny
  • 400 ml czystej wódki

Liście lub owoce malin zalewamy wódką i odstawiamy na 2 tygodnie. Całość przecedzamy. Stosujemy trzy razy dziennie po 1 łyżce stołowej rozcieńczonej w ½ szklance wody. Smacznego!

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments