Kuchenny kącik Karoliny – Babeczki kokosowe

Dziś zapraszam wszystkich na babeczki, z masą kokosową w kruchym cieście.

Babeczki kokosowe:

Składniki na ciasto:

500g mąki

250g margaryny

150g cukru

2 jaja

15g proszku do pieczenia

10g cukru waniliowego

Składniki na krem:

150g wiórków kokosowych

60g kaszy mannej

1/2 l mleka

120g cukru

3 zółtka

100g masła

Sposób wykonania:

Do garnka wlać 3/4 mleka z receptury, dodać masło, cukier i zagotować. Kaszę manną wymieszać z pozostałym mlekiem. Do gotującego mleka dodać wiórki kokosowe i ciągle mieszając gotować na małym ogniu przez około 6 minut. Następnie dodać zawiesinę z kaszy i mleka. Dodawać stopniowo żółtka i energicznie wymieszać, pozostawić do ostygnięcia.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać margarynę, cukier, cukier waniliowy i żółtka. Foremki natłuścić i posypać kaszą manną. Wycinać krążki z ciasta i wykładać foremki, napełniać kremem, przykryć krążkiem ciasta, brzegi docisnąć i ułożyć na blasze. Piec 25 min. w temp. 180-200 stopni na jasno złoty kolor.

Smacznego!

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments