Dziś zapraszam wszystkich na babeczki, z masą kokosową w kruchym cieście.
Babeczki kokosowe:
Składniki na ciasto:
500g mąki
250g margaryny
150g cukru
2 jaja
15g proszku do pieczenia
10g cukru waniliowego
Składniki na krem:
150g wiórków kokosowych
60g kaszy mannej
1/2 l mleka
120g cukru
3 zółtka
100g masła
Sposób wykonania:
Do garnka wlać 3/4 mleka z receptury, dodać masło, cukier i zagotować. Kaszę manną wymieszać z pozostałym mlekiem. Do gotującego mleka dodać wiórki kokosowe i ciągle mieszając gotować na małym ogniu przez około 6 minut. Następnie dodać zawiesinę z kaszy i mleka. Dodawać stopniowo żółtka i energicznie wymieszać, pozostawić do ostygnięcia.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać margarynę, cukier, cukier waniliowy i żółtka. Foremki natłuścić i posypać kaszą manną. Wycinać krążki z ciasta i wykładać foremki, napełniać kremem, przykryć krążkiem ciasta, brzegi docisnąć i ułożyć na blasze. Piec 25 min. w temp. 180-200 stopni na jasno złoty kolor.