Dziś kolejnym przepisem jest babka cytrynowa. Babka jest bardzo pyszna, więc koniecznie spróbujcie.
Babka cytrynowa
Składniki:
5 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki tortowej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
2 duże cytryny
1/4 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób wykonania:
Cytrynę umyć, sparzyć i osuszyć ręcznikiem, a następnie zetrzeć na tarce o małych oczkach i wycisnąć sok (ma być około 1/4 szklanki soku). Sok z cytryny wymieszać z olejem. Proszek do pieczenia przesiać z mąkami. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywna pianę, po czym dodać cukier i ubijać dalej na puszystą masę. Następnie dodawać mieszaninę mączna na przemian z olejem cytrynowym i żółtkami. Miksować tak długo, aż powstanie ciasto o jednolitej konsystencji. Na koniec dodać startą skórkę z cytryny. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Równomiernie wyłożyć ciasto. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i piec 40 minut.
Smacznego!









![W deszczu czy w słońcu – reggae w Rzeszowie zawsze się uda! [FOTO i 360]](https://mlodzi.rzeszow.pl/wp-content/uploads/2018/06/DSC_9133-218x150.jpg)
![Neringa Siaudikyte zwyciężczynią Rzeszów Carpathia Festival 2018 [FOTO]](https://mlodzi.rzeszow.pl/wp-content/uploads/2018/05/DSC_8944-218x150.jpg)
![Barwny Korowód na rozpoczęcie KultURaliów [FOTO][KONKURS]](https://mlodzi.rzeszow.pl/wp-content/uploads/2018/05/33404525_1975414919436682_8727741667118940160_o-218x150.jpg)
![V edycja konkursu „Student ma talent” zdobyta przez Ewę Siembidę i Tomasza Jachyma [FOTO]](https://mlodzi.rzeszow.pl/wp-content/uploads/2018/05/DSC_8481-218x150.jpg)
![Kariera IT z dużym sukcesem [FOTO]](https://mlodzi.rzeszow.pl/wp-content/uploads/2018/05/IMG_6053-218x150.jpg)


















