Kuchenny kącik Karoliny – Babka cytrynowa

Dziś kolejnym przepisem jest babka cytrynowa. Babka jest bardzo pyszna, więc koniecznie spróbujcie.

babkaaa

Babka cytrynowa

Składniki:

5 jajek

1 szklanka cukru

1 szklanka mąki tortowej

1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

2 duże cytryny

1/4 szklanki oleju

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób wykonania:

Cytrynę umyć, sparzyć i osuszyć ręcznikiem, a następnie zetrzeć na tarce o małych oczkach i wycisnąć sok (ma być około 1/4 szklanki soku).  Sok z cytryny wymieszać z olejem. Proszek do pieczenia przesiać z mąkami. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywna pianę, po czym dodać cukier i ubijać dalej na puszystą masę. Następnie dodawać mieszaninę mączna na przemian z olejem cytrynowym i żółtkami. Miksować tak długo, aż powstanie ciasto o jednolitej konsystencji. Na koniec dodać startą skórkę z cytryny. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Równomiernie wyłożyć ciasto. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i piec 40 minut.

Smacznego!

babkaaaababka

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 Komentarze
Najstarsze
Najnowsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze