Kuchenny kącik Karoliny – Ciasto czekoladowe z buraczkami

Dzisiejszym przepisem z cyklu 'Kuchenny kącik Karoliny’ jest ciasto czekoladowe z buraczkami.

Składniki na ciasto:

2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2/3 szklanki gorzkiego kakao
3/4 szklanki masła
1/2 szklanki startych ugotowanych buraków
1 łyżeczka soli
2 jajka
1 szklanka wody
1 ,5 szklanki cukru
aromat waniliowy

 

SPOSÓB WYKONANIA  CIASTA

Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać. Dodać masło, sól i zmiksować na konsystencję kruszonki. Cały czas miksując wbijać po 1 jajku, wsypać cukier i buraki. Na sam koniec wlać wanilię i wodę. Tortownicę o średnicy 30 cm lub 2 tortownice o średnicy 23 cm wysmarować masłem i na spód przykleić papier do pieczenia. Ciasto piec 30 minut w 180 stopni. Ostudzić.

Składniki na krem:

1/2 szklanki masła
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki gorzkiego kakao
3/4 szklanki śmietany kremówki
3/4 szklanki startych ugotowanych buraków
1 szczypta soli
aromat  waniliowy
aromat  rumowy
1 cytryna

 

 

SPOSÓB WYKONANIA  KREMU

Do rondla dać masło, wsypać cukier, sól, wlać kakao i kremówkę. Całość gotować na bardzo małym ogniu ok 15 minut. Masę trzeba cały czas mieszać, aby się nie przypaliła. Gdy już zgęstnieje, lekko studzimy.

Ciasto buraczkowe nasączamy rumem z wodą i sokiem z cytryny i na wierzch wykładamy masę. Jeżeli upiekliśmy 2 mniejsze spody, przekładamy je jak tort.