Dzisiejszym przepisem z cyklu 'Kuchenny kącik Karoliny’ jest ciasto czekoladowe z buraczkami.
Składniki na ciasto:
2 | szklanki mąki pszennej |
1 | łyżeczka proszku do pieczenia |
2/3 | szklanki gorzkiego kakao |
3/4 | szklanki masła |
1/2 | szklanki startych ugotowanych buraków |
1 | łyżeczka soli |
2 | jajka |
1 | szklanka wody |
1 ,5 | szklanki cukru |
aromat waniliowy |
SPOSÓB WYKONANIA CIASTA
Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać. Dodać masło, sól i zmiksować na konsystencję kruszonki. Cały czas miksując wbijać po 1 jajku, wsypać cukier i buraki. Na sam koniec wlać wanilię i wodę. Tortownicę o średnicy 30 cm lub 2 tortownice o średnicy 23 cm wysmarować masłem i na spód przykleić papier do pieczenia. Ciasto piec 30 minut w 180 stopni. Ostudzić.
Składniki na krem:
1/2 | szklanki masła |
3/4 | szklanki cukru |
3/4 | szklanki gorzkiego kakao |
3/4 | szklanki śmietany kremówki |
3/4 | szklanki startych ugotowanych buraków |
1 | szczypta soli |
aromat waniliowy | |
aromat rumowy | |
1 | cytryna |
SPOSÓB WYKONANIA KREMU
Do rondla dać masło, wsypać cukier, sól, wlać kakao i kremówkę. Całość gotować na bardzo małym ogniu ok 15 minut. Masę trzeba cały czas mieszać, aby się nie przypaliła. Gdy już zgęstnieje, lekko studzimy.
Ciasto buraczkowe nasączamy rumem z wodą i sokiem z cytryny i na wierzch wykładamy masę. Jeżeli upiekliśmy 2 mniejsze spody, przekładamy je jak tort.