W kolejnym Kuchennym kąciku przygotowałam dla Was szybki i pyszny deser tiramisu.
Składniki:
- 500 ml śmietanki 30%
- 500 g serka mascarpone
- 6 łyżek cukru pudru
- 4 łyżeczki cukru waniliowego
- paczka okrągłych biszkoptów
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 3/4 kieliszka spirytusu
- 9 łyżeczek cukru
- kakao
Sposób wykonania:
250 ml śmietanki 30% ubić na pół sztywno z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Drugie 250 ml śmietanki 30% ubić z serkiem mascarpone tak, żeby nie zrobiło się masło. Obydwie śmietanki połączyć na jednolitą masę. Kawę rozpuszczalną rozpuścić we wrzątku z 9 łyżeczkami cukru i dodać alkohol. Biszkopty namaczać w kawie. Do pucharków nakładać naprzemiennie: ciastko, masa, ciastko, masa. Posypać kakaem i schłodzić.