Kuchenny kącik Karoliny – Gruszki „Piękna Helena”

Czy ten deser nie wygląda apetycznie? Myślę, że warto poświęcić czas na przygotowanie takiej pokusy, nie traćmy czasu i zabierajmy się do dzieła ;)

Składniki:

  • gruszki duże (7szt) ok. 1050g
  • lody waniliowe 1l
  • sok z cytryny 100ml
  • cukier waniliowy 2 op.
  • cukier 140g
  • śmietanka kremówka 400ml
  • alkohol (koniak, wódka, spirytus) 100ml
  • czekolada deserowa 200g
  • płatki migdałowe 100g
  • woda 3l

 

DSC_0788

Wykonanie:

Zagotować 3 l  wody z cukrem, cukrem waniliowym i sokiem z cytryny. Obrane gruszki przekroić na pół (usunąć gniazda nasienne), włożyć do wrzącej wody i gotować ok. 10 min. Przełożyć do syropu i pozostawić do wystygnięcia. Pokruszoną czekoladę włożyć do garnka, zalać śmietanką, wstawić  do większego garnka z gotującą się wodą (łaźnia wodna) i rozpuścić ją, cały czas mieszając. Dodać alkohol i wymieszać. Połówki gruszek pokroić od połowy w cienkie paski i rozłożyć na talerzu. Obok gruszki umieścić po kulce lodów, polać sosem czekoladowym i posypać płatkami migdałowymi.