Czy ten deser nie wygląda apetycznie? Myślę, że warto poświęcić czas na przygotowanie takiej pokusy, nie traćmy czasu i zabierajmy się do dzieła ;)
Składniki:
- gruszki duże (7szt) ok. 1050g
- lody waniliowe 1l
- sok z cytryny 100ml
- cukier waniliowy 2 op.
- cukier 140g
- śmietanka kremówka 400ml
- alkohol (koniak, wódka, spirytus) 100ml
- czekolada deserowa 200g
- płatki migdałowe 100g
- woda 3l
Wykonanie:
Zagotować 3 l wody z cukrem, cukrem waniliowym i sokiem z cytryny. Obrane gruszki przekroić na pół (usunąć gniazda nasienne), włożyć do wrzącej wody i gotować ok. 10 min. Przełożyć do syropu i pozostawić do wystygnięcia. Pokruszoną czekoladę włożyć do garnka, zalać śmietanką, wstawić do większego garnka z gotującą się wodą (łaźnia wodna) i rozpuścić ją, cały czas mieszając. Dodać alkohol i wymieszać. Połówki gruszek pokroić od połowy w cienkie paski i rozłożyć na talerzu. Obok gruszki umieścić po kulce lodów, polać sosem czekoladowym i posypać płatkami migdałowymi.