Kolejny przepis z cyklu Kuchenny kącik Karoliny. Dzisiaj zapraszam na szybki i prosty do wykonania jabłecznik.
Jabłecznik
Składniki:
1/2 kg mąki
20 dag margaryny
20 dag cukru
3 żółtka
łyżeczka proszku po pieczenia
6 łyżek śmietany
1 kg jabłek
cynamon
bułka tarta
Sposób wykonania:
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę. Dodać margarynę i posiekać. Żółtka zmiksować z cukrem na puszystą masę, następnie stopniowo łączyć z mąką, siekając nożem. Dodać śmietanę, posiekać a na koniec szybko zagnieść cisto, aby nie zagrzało się od rąk. Wsadzić do zamrażarki na około 15-20 minut. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Lekko podsmażyć. Ciasto wyciągnąć z zamrażarki i podzielić na dwie części (większa 2/3 ciasta, mniejsza 1/3 ciasta). Większą część rozwałkować i włożyć do brytfanki wyścielonej papierem do pieczenia. Ciasto posypać bułką tartą, rozłożyć jabłka i posypać cynamonem. Pozostałą część ciasta zetrzeć na jabłkach. Piec około godziny w temperaturze 170 stopni.
Smacznego!









![W deszczu czy w słońcu – reggae w Rzeszowie zawsze się uda! [FOTO i 360]](https://mlodzi.rzeszow.pl/wp-content/uploads/2018/06/DSC_9133-218x150.jpg)
![Neringa Siaudikyte zwyciężczynią Rzeszów Carpathia Festival 2018 [FOTO]](https://mlodzi.rzeszow.pl/wp-content/uploads/2018/05/DSC_8944-218x150.jpg)
![Barwny Korowód na rozpoczęcie KultURaliów [FOTO][KONKURS]](https://mlodzi.rzeszow.pl/wp-content/uploads/2018/05/33404525_1975414919436682_8727741667118940160_o-218x150.jpg)
![V edycja konkursu „Student ma talent” zdobyta przez Ewę Siembidę i Tomasza Jachyma [FOTO]](https://mlodzi.rzeszow.pl/wp-content/uploads/2018/05/DSC_8481-218x150.jpg)
![Kariera IT z dużym sukcesem [FOTO]](https://mlodzi.rzeszow.pl/wp-content/uploads/2018/05/IMG_6053-218x150.jpg)

















