Dzisiejszym przepisem z cyklu 'Kuchenny kącik Karoliny’ są kluski śląskie z sosem pieczarkowym.
Składniki:
kluski:
1700 g ziemniaków
około 200-300 g mąki ziemniaczanej
jajko
sól
sos:
pieczarki
2 cebule
2 łyżki masła
mąka pszenna do zagęszczenia sosu
sól
pieprz
papryka ostra
Sposób wykonania:
Ziemniaki obrać, ugotować i ostudzić. Na stolnicę wyłożyć ziemniaki, zbić w 'kopiec kreta’, przekroić na 4 części, jedną część oddzielić i wsypać na to miejsce mąkę ziemniaczaną. Do całości dołożyć oddzieloną część ziemniaków i dodać jajko oraz 2-3 łyżeczki soli. Ciasto szybko zagnieść. Kluski formować i gotować kilka sekund w osolonej wodzie od momentu wypłynięcia na wierzch.
Pieczarki i cebulę pokroić. Cebulę podsmażyć na maśle, a następnie dodać pieczarki i dusić (pieczarki podlewać wodą). Dolać dowolną ilość wody i zagęścić mąką pszenną. Doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką ostrą.
Smacznego!









![W deszczu czy w słońcu – reggae w Rzeszowie zawsze się uda! [FOTO i 360]](https://mlodzi.rzeszow.pl/wp-content/uploads/2018/06/DSC_9133-218x150.jpg)
![Neringa Siaudikyte zwyciężczynią Rzeszów Carpathia Festival 2018 [FOTO]](https://mlodzi.rzeszow.pl/wp-content/uploads/2018/05/DSC_8944-218x150.jpg)
![Barwny Korowód na rozpoczęcie KultURaliów [FOTO][KONKURS]](https://mlodzi.rzeszow.pl/wp-content/uploads/2018/05/33404525_1975414919436682_8727741667118940160_o-218x150.jpg)
![V edycja konkursu „Student ma talent” zdobyta przez Ewę Siembidę i Tomasza Jachyma [FOTO]](https://mlodzi.rzeszow.pl/wp-content/uploads/2018/05/DSC_8481-218x150.jpg)
![Kariera IT z dużym sukcesem [FOTO]](https://mlodzi.rzeszow.pl/wp-content/uploads/2018/05/IMG_6053-218x150.jpg)

















