Dzisiejszym przepisem z cyklu 'Kuchenny kącik Karoliny’ są kluski śląskie z sosem pieczarkowym.
Składniki:
kluski:
1700 g ziemniaków
około 200-300 g mąki ziemniaczanej
jajko
sól
sos:
pieczarki
2 cebule
2 łyżki masła
mąka pszenna do zagęszczenia sosu
sól
pieprz
papryka ostra
Sposób wykonania:
Ziemniaki obrać, ugotować i ostudzić. Na stolnicę wyłożyć ziemniaki, zbić w 'kopiec kreta’, przekroić na 4 części, jedną część oddzielić i wsypać na to miejsce mąkę ziemniaczaną. Do całości dołożyć oddzieloną część ziemniaków i dodać jajko oraz 2-3 łyżeczki soli. Ciasto szybko zagnieść. Kluski formować i gotować kilka sekund w osolonej wodzie od momentu wypłynięcia na wierzch.
Pieczarki i cebulę pokroić. Cebulę podsmażyć na maśle, a następnie dodać pieczarki i dusić (pieczarki podlewać wodą). Dolać dowolną ilość wody i zagęścić mąką pszenną. Doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką ostrą.
Smacznego!