W kolejnym odcinku Kuchennego kącika zapraszam Was na kotlety de volaille.
Składniki:
- filet z piersi (kurczak, indyk) 360g
- mąka 30g
- jaja (2 szt.) 100g
- bułka tarta 160g
- olej
- masło 120g
- natka pietruszki
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Filet z kostką umyć, osuszyć. Masło połączyć z posiekaną natką pietruszki, uformować wałeczek i schłodzić. Filet lekko rozbić tłuczkiem zwilżoną wodą, nadając kształt podłużnego liścia, oprószyć solą i pieprzem. W miejscu dzielenia się dużego filetu położyć mały filet, lekko rozbić. Ułożyć porcję masła wzdłuż filetu. Zwinąć brzegi filetu tak, aby zachodziły jeden na drugi, nadać kształt wrzeciona. Filet panierować w mące, rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażyć w głębokim tłuszczu na złoty kolor.