Kuchenny kącik Karoliny – kotlety de volaille

W kolejnym odcinku Kuchennego kącika zapraszam Was na kotlety de volaille.

Składniki:

  • filet z piersi (kurczak, indyk) 360g
  • mąka 30g
  • jaja (2 szt.) 100g
  • bułka tarta 160g
  • olej
  • masło 120g
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Filet z kostką umyć, osuszyć. Masło połączyć z posiekaną natką pietruszki, uformować wałeczek i schłodzić. Filet lekko rozbić tłuczkiem zwilżoną wodą, nadając kształt podłużnego liścia, oprószyć solą i pieprzem. W miejscu dzielenia się dużego filetu położyć mały filet, lekko rozbić. Ułożyć porcję masła wzdłuż filetu. Zwinąć brzegi filetu tak, aby zachodziły jeden na drugi, nadać kształt wrzeciona. Filet panierować w mące, rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażyć w głębokim tłuszczu na złoty kolor.