Kuchenny kącik Karoliny – Leśny mech

Dzisiaj w roli głównej szpinak. Ciasto jest bardzo efektowne, a smak jest bardo charakterystyczny, więc zachęcam do wypróbowania.

zielonymechh

Leśny mech

Składniki:

szpinak mrożony 450g (drobno siekany, nie w liściach)
1 i 1/3 szklanki cukru
3 jajka
1 i 1/3 szklanki oleju
2 szklanki mąki krupczatki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
300 ml śmietany 30%
2 śmietan – fixy
cukier waniliowy
brzoskwinie w puszce

Sposób wykonania:

Szpinak rozmrażamy i odsączamy z wody. Jajka miksujemy z cukrem i dodajemy olej. Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy szpinak i mieszamy łyżką. Ciasto wlewamy do formy i pieczemy około godziny w temp. 180 stopni (aż do uzyskania efektu „suchego patyczka”). Po wystudzeniu ścinamy nożem wierzch ciasta i rozdrabniamy na talerzyku. Śmietanę ubijamy wraz ze śmietan-fixami, do smaku można dodać 2 łyżki cukru pudru. Śmietanę rozprowadzamy po wierzchu ciasta, posypujemy okruszkami i pokrojonymi w kostkę brzoskwiniami.

Smacznego!

zielonymechhh

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o