Tłusty czwartek? Tak, dzisiaj możemy jeść pączki do oporu, więc zapraszam Was na pączki z różą.
Składniki:
- 80 g drożdży
- 1 kg mąki
- 150 g cukru
- 2 szklanki mleka
- 8 żółtek
- 150 g masła
- 1 cukier waniliowy
- 2 kieliszki spirytusu lub wódki
- marmolada różana lub wieloowocowa 500 g
- cukier puder około 1,5 szklanki
- ½ kg smalcu i ½ litra oleju do smażenia
- ręcznik papierowy
Sposób wykonania:
Mąkę przesiać do miski i lekko ogrzać, ciągle mieszając. Stopić i przestudzić masło. Sporządzić rozczyn z drożdży, odrobiny cukru, niewielkiej ilości mąki i połowy mleka (powinien mieć gęstość śmietany). Odłożyć do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem ok. 1 szklanką i cukrem waniliowym, dodać wyrośnięte drożdże, mąkę, resztę ciepłego mleka i szczyptę soli. Wyrobić. Gdy ciasto będzie gładkie i lśniące, dodać spirytus i stopione masło. Wyrabiać dalej aż na cieście pojawią się pęcherzyki powietrza. Przykryć ściereczką, odłożyć na 15 minut do wyrośnięcia.
Stopić smalec i olej. Kiedy ciasto w misce wyrośnie, wyłożyć je na stolnicę, oprószyć mąką i rozwałkować na gruby placek. Szklanką wykrawać krążki, nadziewać je marmoladą, mocno sklejać, układać na oprószonej mąką stolnicy miejscem sklejenia do dołu. Gdy zwiększą objętość i staną się kuliste, wkładać je na gorący tłuszcz i smażyć z obu stron na złoty kolor. Odsączyć z tłuszczu, posypać cukrem pudrem.