Kuchenny kącik Karoliny – pączki z różą na Tłusty Czwartek

Tłusty czwartek? Tak, dzisiaj możemy jeść pączki do oporu, więc zapraszam Was na pączki z różą.

Składniki:

  • 80 g drożdży
  • 1 kg mąki
  • 150 g cukru
  • 2 szklanki mleka
  • 8 żółtek
  • 150 g masła
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 kieliszki spirytusu lub wódki
  • marmolada różana lub wieloowocowa 500 g
  • cukier puder około 1,5 szklanki
  • ½ kg smalcu i ½ litra oleju do smażenia
  • ręcznik papierowy

Sposób wykonania:

Mąkę przesiać do miski i lekko ogrzać, ciągle mieszając. Stopić i przestudzić masło. Sporządzić rozczyn z drożdży, odrobiny cukru, niewielkiej ilości mąki i połowy mleka (powinien mieć gęstość śmietany). Odłożyć do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem ok. 1 szklanką i cukrem waniliowym, dodać wyrośnięte drożdże, mąkę, resztę ciepłego mleka i szczyptę soli. Wyrobić. Gdy ciasto będzie gładkie i lśniące, dodać spirytus i stopione masło. Wyrabiać dalej aż na cieście pojawią się pęcherzyki powietrza. Przykryć ściereczką, odłożyć na 15 minut do wyrośnięcia.

Stopić smalec i olej. Kiedy ciasto w misce wyrośnie, wyłożyć je na stolnicę, oprószyć mąką i rozwałkować na gruby placek. Szklanką wykrawać krążki, nadziewać je marmoladą, mocno sklejać, układać na oprószonej mąką stolnicy miejscem sklejenia do dołu. Gdy zwiększą objętość i staną się kuliste, wkładać je na gorący tłuszcz i smażyć z obu stron na złoty kolor. Odsączyć z tłuszczu, posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)