Dziś „Kuchenny kącik Karoliny” zaprasza na risotto z kurczakiem i warzywami. Charakterystycznego smaku risotto dodaje przyprawa curry ;)
Risotto
Składniki:
4 szklanki ryżu
2 cebule
2 piersi z kurczaka
2 papryki
2 łyżki smalcu
1 szklanka bulionu (marchew, pietruszka, por, seler)
1 puszka groszku
curry
sól
pieprz
Sposób wykonania:
W garnku rozpuścić łyżkę smalcu roślinnego, wsypać ryż i gotować na małym ogniu, aż będzie szklisty. Dolać szklankę bulionu i gotować ryż al dente mieszając od czasu do czasu. Odstawić.
Na patelni rozgrzać łyżkę smalcu roślinnego. Wrzucić cebulkę pokrojoną w drobną kostkę, zeszklić. Pokroić w kostkę paprykę, wrzucić do cebuli i dusić aż będą miękkie, następnie dodać groszek. Kurczaka pokroić w niedużą kostkę. Dodać do warzyw i podsmażyć. Gdy kurczak będzie gotowy dodać ryż, wymieszać, doprawić solą, pieprzem oraz curry.