Dzisiaj Kuchenny kącik Karoliny zaprasza Was na Rogaliki z nutellą.
Rogaliki
Składniki:
1/2 litra mleka
1 kg mąki
5 jajek (3 żółtka i 2 całe)
niecała kostka drożdży
3/4 szkl. cukru
3/4 szkl. oleju
szczypta soli
słoiczek nutelli
Sposób wykonania:
Drożdże rozpuścić w lekko ciepłym mleku z dodatkiem mąki i cukru. Po rozpuszczeniu składników pozostawić do wyrośnięcia. Do drożdży dodać resztę mąki, sól, 3 żółtka i dwa całe jajka ubite z cukrem na puszystą masę. Wyrabiać ciasto, aż będzie odstawać od ręki, na koniec dodać olej. Pozostawić d wyrośnięcia. Cisto rozwałkować na okrągłe placki na grubość około 0.5 cm i pociąć w trójkąty. Na szerszą część ciasta nałożyć łyżeczkę nutelli i zawijać rogaliki. Piec w temp. 180 stopni przez około 20 minut.