Dzisiejszym przepisem jest strucla z makiem.
SKŁADNIKI:
opakowanie gotowej masy makowej (puszka),
8 żółtek,
3 łyżki miodu
850 g mąki,
370 ml mleka,
135 g masła ( najlepsza osełka 82% tłuszczu),
cukier waniliowy,
papier do pieczenia
50 g drożdży,
szczypta soli,
1 łyżka budyniu śmietankowego
3 łyżki cukru.
WYKONANIE:
Jaja umyć, oddzielić białka od żółtek ( 4 do maku, 4 do ciasta). Mleko podgrzać, roztopić masło. W misce rozkruszyć drożdże z solą, cukrem. Dodać mleko i rozmieszać. Dodać przesianą mąkę (stopniowo, nie całą ilość, do ciasta pójdzie ok. 900 g), żółtka i roztopione masło. Zarobić ciasto, ma odchodzić od ręki, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mak wymieszać z budyniem, miodem i 4 żółtkami. Gdy ciasto wyrośnie, podzielić na 2 części, rozwałkować, posmarować masą makową, zwinąć 2 rolady, wyłożyć do wąskiej formy wyłożonej papierem, posmarować białkiem, piec ok. 50 minut w temperaturze 180 ⁰C.









![W deszczu czy w słońcu – reggae w Rzeszowie zawsze się uda! [FOTO i 360]](https://mlodzi.rzeszow.pl/wp-content/uploads/2018/06/DSC_9133-218x150.jpg)
![Neringa Siaudikyte zwyciężczynią Rzeszów Carpathia Festival 2018 [FOTO]](https://mlodzi.rzeszow.pl/wp-content/uploads/2018/05/DSC_8944-218x150.jpg)
![Barwny Korowód na rozpoczęcie KultURaliów [FOTO][KONKURS]](https://mlodzi.rzeszow.pl/wp-content/uploads/2018/05/33404525_1975414919436682_8727741667118940160_o-218x150.jpg)
![V edycja konkursu „Student ma talent” zdobyta przez Ewę Siembidę i Tomasza Jachyma [FOTO]](https://mlodzi.rzeszow.pl/wp-content/uploads/2018/05/DSC_8481-218x150.jpg)
![Kariera IT z dużym sukcesem [FOTO]](https://mlodzi.rzeszow.pl/wp-content/uploads/2018/05/IMG_6053-218x150.jpg)















