Kuchenny kącik Karoliny – Strucla z makiem

Dzisiejszym przepisem jest strucla z makiem.

SKŁADNIKI:

opakowanie gotowej masy makowej (puszka),

8 żółtek,

3 łyżki miodu

850 g mąki,

370 ml mleka,

135 g masła ( najlepsza osełka 82% tłuszczu),

cukier waniliowy,

papier do pieczenia

50 g drożdży,

szczypta soli,

1 łyżka budyniu śmietankowego

3 łyżki cukru.

WYKONANIE:

Jaja umyć, oddzielić białka od żółtek ( 4 do maku, 4 do ciasta). Mleko podgrzać, roztopić masło. W misce rozkruszyć drożdże z solą, cukrem. Dodać mleko i rozmieszać. Dodać przesianą mąkę (stopniowo, nie całą ilość, do ciasta pójdzie ok. 900 g), żółtka i  roztopione masło. Zarobić ciasto, ma odchodzić od ręki, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mak wymieszać z budyniem, miodem i 4 żółtkami. Gdy ciasto wyrośnie, podzielić na 2 części, rozwałkować, posmarować masą makową, zwinąć 2 rolady, wyłożyć do wąskiej formy wyłożonej papierem, posmarować białkiem, piec ok. 50 minut w temperaturze 180 ⁰C.