Dzisiaj zapraszam Was na pyszny deser truskawkowy.
Truskawkowy mus
Składniki:
opakowanie okrągłych biszkoptów lub upiec jasny biszkopt
1,5 kg truskawek
3 galaretki
800 ml wody
7 łyżeczek żelatyny
śmietanka 30%
3 łyżeczki żelatyny
2 łyżki cukru pudru
1/3 szklanki wody
kilka garści mrożonej borówki
Sposób wykonania:
Truskawki miksujemy. Galaretki i żelatynę rozpuszczamy w 800 ml wody. Gdy galaretka przestygnie dodajemy ją do truskawek i miksujemy. Na koniec łączymy z borówkami, mieszamy łyżką i wylewamy na biszkopty lub wcześniej upieczony biszkopt. Wkładamy do lodówki do stężenia.
3 łyżeczki żelatyny rozpuszczamy w 1/3 szkl. wrzącej wody. Śmietanę 30% ubijamy z 2 łyżkami cukru pudru. Przestudzoną żelatynę łączymy ze śmietaną i energicznie wykładamy na mus truskawkowy.
Smacznego!