Kuchenny kącik Karoliny- Truskawkowy mus

Dzisiaj zapraszam Was na pyszny deser truskawkowy.

Truskawkowy mus

Składniki:

opakowanie okrągłych biszkoptów lub upiec jasny biszkopt
1,5 kg truskawek
3 galaretki
800 ml wody
7 łyżeczek żelatyny

śmietanka 30%
3 łyżeczki żelatyny
2 łyżki cukru pudru
1/3 szklanki wody

kilka garści mrożonej borówki

placek

Sposób wykonania:

Truskawki miksujemy. Galaretki i żelatynę rozpuszczamy w 800 ml wody. Gdy galaretka przestygnie dodajemy ją do truskawek i miksujemy. Na koniec łączymy z borówkami, mieszamy łyżką i wylewamy na biszkopty lub wcześniej upieczony biszkopt. Wkładamy do lodówki do stężenia.
3 łyżeczki żelatyny rozpuszczamy w 1/3 szkl. wrzącej wody. Śmietanę 30% ubijamy z 2 łyżkami cukru pudru. Przestudzoną żelatynę łączymy ze śmietaną i energicznie wykładamy na mus truskawkowy.

Smacznego!

pianka

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments