Chcecie się rozgrzać? Jeśli tak, to Kuchenny kącik Karoliny zaprasza na zupę z kiszoną kapustą.
Zupa z kiszoną kapustą
Składniki:
300 g kiełbasy zwyczajnej
2 marchewki
1 pietruszka
1 mały seler
1/2 pora
1/2 natki pietruszki
3 ząbki czosnku
1/2 kg kiszonej kapusty
6 ziemniaków
2 cebule
1 sztuka kostki rosołowej
300 g boczku
kminek, sól, pieprz
Sposób wykonania:
Kapustę ugotować do miękkości w niewielkiej ilości wody. W drugim garnku, do około 3 litrów wody, wrzucić pokrojoną włoszczyznę, kostkę rosołową oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Doprawić solą, pieprzem i kminkiem. Dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę zwyczajną i gotować, aż warzywa będą miękkie. Na patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, boczek, czosnek i dodać do zupy. Pod koniec gotowania dodać kiszoną kapustę wraz z wodą, w której się gotowała.
Smacznego!