Najnowsze dane o skali marnowania jedzenia w Polsce!

Wyrzucanie jedzenia to bardzo ważny problem, który spotykamy w prawie każdym polskim domu. Prawie 1/3 Polaków przyznaje się, że coraz częściej zdarza im się marnować jedzenie. 16 października obchodzimy Światowy Dzień Żywności – podczas którego możemy nauczyć się, jak ograniczyć wyrzucanie jedzenia.

Z raportu opracowanego przez Federację Polskich Banków Żywności wynika, że badani Polacy najczęściej wskazują, że spośród jedzenia wyrzucają kolejno: wędliny(aż 43 procent), pieczywo, warzywa, owoce, jogurty, ziemniaki, mięso, mleko, ser, ryby, dania gotowe oraz jaja. Najczęściej wymienianą przyczyną marnowania jedzenia jest przegapienie terminu przydatności do spożycia, zbyt duże zakupy i porcje posiłków oraz niewłaściwe przechowywanie żywności. Przyczyną takiej sytuacji nie jest zła wola Polaków, a ich nieświadomość dotycząca niemarnowania żywności. Podczas tegorocznych badań dowiadujemy się, że częściej zdarza się wyrzucać jedzenie osobom zamożnym i zajmującym wysokie stanowiska. W mniejszym stopniu dotyczy to osób starszych i o niższym poziomie dochodów.

Z okazji Światowego Dnia Żywności Banki Żywności organizują ponad 25 wydarzeń specjalnych w całej Polsce. Są  to happeningi, warsztaty kulinarne oraz zbieranie jabłek w sadach. Wydarzenia są organizowane z myślą o dzieciach i młodzieży, aby zmieniać nawyki już od najmłodszych lat i zachęcać dzieci do ograniczania marnowania żywności orzz prawidłowego odżywiania się.

Więcej informacji znajdziecie na stronie www.bankizywnosci.pl

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułTargi Pracy WorkExpo w Rzeszowie
Następny artykułZ Rzeszowa do Warszawy zawiezie nas Pomarańczka!
Patrycja Kruk
Otwarta na ludzi i szczera uczennica technikum gastronomicznego. Miłośniczka świata gier i motocykli. Jej grupa krwi to muzyka, która płynie w żyłach. Bliscy są dla niej zawsze na pierwszym miejscu.

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o