Nikt z nas zapewne nie wyobraża sobie Świąt Wielkanocnych bez święconki, tak samo, jak Bożego Narodzenia bez choinki. Jaka jest tradycja święcenia pokarmów i co należy włożyć do świątecznego koszyka?
Tradycja święcenia pokarmów sięga VIII wieku! Do Polski dotarła jednak dużo później – dopiero w XIV wieku. Początkowo zwyczaj ten był praktykowany w domach i dworkach szlacheckich. Księża kolędowali po domach i święcili suto zastawione stoły. W późniejszym czasie przeniesiono zwyczaj do kościołów.
Co powinno się znaleźć się w naszym świątecznym koszyku? Przynajmniej 9 pokarmów:
Baranek – symbolizuje zwycięstwo życia nad śmiercią,
Jajko – oznaka płodności i odradzającego się życia,
Wędlina – ma zapewnić zdrowie, płodność i dostatek,
Chleb – symbol pomyślności i dobrobytu,
Ciasto – oznaka umiejętności i doskonałości,
Chrzan – dawniej świąteczne śniadanie rozpoczynano od zjedzenia laski chrzanu, co miało uchronić przed bólem zęba i dolegliwości żołądkowych, jest symbolem pokonania goryczy męki Chrystusa.
Sól – ma chronić przed zepsuciem, posiada właściwości oczyszczające.
Pieprz – nawiązuje do symboliki gorzkich ziół,
Bazie i bukszpan – oznaczają nadzieje.
Możemy również zabrać ze sobą miód, ser żółty i masło. Koszyk powinien być przystrojony – tak podkreślamy wyjątkowy charakter niesionego w nim pokarmu. Święconka powinna nas przede wszystkim cieszyć! Nie miejmy oporów przed wsadzeniem do koszyka czekoladowego jajka czy naszych ulubionych owoców. Zadbajmy o nasz świąteczny stół, nie zapominając o naszych pięknych tradycjach i o ludziach potrzebujących pomocy. Może tuż obok ktoś czeka, aby podzielić się z nim świątecznym jajkiem?