Jesień i zima to okres, w którym bardzo łatwo o przeziębienie. Wszyscy staramy się tego uniknąć, dlatego często sięgamy po leki czy suplementy diety. Tymczasem zamiast wydawać pieniądze na leki wystarczy jeść produkty, które podnoszą naszą odporność. Przedstawiamy wam dziesięć łatwo dostępnych produktów, dzięki którym nie dacie się chorobie.
|
|
![]() Pomagają nam walczyć z przeziębieniem, ponieważ zawiera dużą ilość witaminy C, która pobudza nasz układ immunologiczny. Zawiera substancję sulforan, która oczyszcza nasz organizm z toksyn i pomaga zwalczyć infekcję. Ponadto posiada wysoką zawartość antyoksydantów, witamin z grupy B. |
|
![]() Tak, to może brzmieć dziwnie, ale warto wprowadzić je do swojej diety. Pomagają zmniejszyć ryzyko infekcji poprzez dużą zawartość selenu. Działa on przeciwgrzybiczo i przeciwbakteryjnie, ponieważ hamuje namnażanie się drobnoustrojów oraz zwiększa liczbę przeciwciał. |
|
![]() Nie mogło go tutaj zabraknąć. Choć nie każdy przepada za jego smakiem ma on zbawienny wpływ na nasz organizm. Nazywany jest naturalnym antybiotykiem, ponieważ ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Posiada wiele antyoksydantów, które podnoszą naszą odporność. |
|
![]() Ten pyszny owoc zawiera więcej witaminy C niż cytryna, jedząc jednego dziennie nie potrzebujesz dodatkowej suplementacji. Dodatkowo jest źródłem flawonoidów – związków chemicznych, które działają aktywująco na układ odpornościowy. |
|
![]() Od lat znany jako świetny sposób na przeziębienie. Jest źródłem przeciwutleniaczy takich jak antocyjany. Syrop i napary z czarnego bzu pomagają na katar, nieżyt dróg oddechowych i grypę. |
|
![]() Pobudza system odpornościowy do walki z infekcją dzięki żywym kulturom bakterii, które w sobie zawiera. Ponadto posiada witaminę D, której niedobór może wpłynąć na większy ryzyko przeziębień. |
|
![]() Na szczęście nie zabrakło w naszym zestawieniu trochę słodyczy. Miód świetnie pomaga na kaszel, działa wykrztuśnie i uspokaja. Zawiera również olejki eteryczne i flawonoidy, dzięki którym wykazuje działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. |
|
![]() Znajdziemy w nich ryboflawinę, niacynę, witaminę B oraz E, które zwiększają naszą odporność na choroby. ½ szklanki migdałów dziennie pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę E. |
|
Te niedoceniane owoce może mają mniej witaminy C niż cytrusy, ale zawierają cynk i inne mikroelementy niezbędne to prawidłowego rozwoju układu immunologicznego. Poza tym jabłka sprzyjają tworzeniu się właściwej mikroflory bakteryjnej, co również jest ważne dla zwiększenia odporności. |