10 produktów, które zwiększą Twoją odporność !

Jesień i zima to okres, w którym bardzo łatwo o przeziębienie. Wszyscy staramy się tego uniknąć, dlatego często sięgamy po leki czy suplementy diety. Tymczasem zamiast wydawać pieniądze na leki wystarczy jeść produkty, które podnoszą naszą odporność. Przedstawiamy wam dziesięć łatwo dostępnych produktów, dzięki którym nie dacie się chorobie.

ka1. KAPUSTA

Jest jednym z najbogatszych źródeł witaminy C i kwasu askorbinowego. Zawiera niezbędne dla organizmu witaminy z grupy B, witaminę A i E. Posiada również sporo wapnia, magnezu, potasu, żelaza, kwasu foliowego. Dlatego dzięki niej dobrze radzimy sobie z kaszlem, grypą i infekcjami.

broccoli2. BROKUŁY

Pomagają nam walczyć z przeziębieniem, ponieważ zawiera dużą ilość witaminy C, która pobudza nasz układ immunologiczny. Zawiera substancję sulforan, która oczyszcza nasz organizm z toksyn i pomaga zwalczyć infekcję. Ponadto posiada wysoką zawartość antyoksydantów, witamin z grupy B.

fd3. PIECZARKI

Tak, to może brzmieć dziwnie, ale warto wprowadzić je do swojej diety. Pomagają zmniejszyć ryzyko infekcji poprzez dużą zawartość selenu. Działa on przeciwgrzybiczo i przeciwbakteryjnie, ponieważ hamuje namnażanie się drobnoustrojów oraz zwiększa liczbę przeciwciał.

czosnek4. CZOSNEK

Nie mogło go tutaj zabraknąć. Choć nie każdy przepada za jego smakiem ma on zbawienny wpływ na nasz organizm. Nazywany jest naturalnym antybiotykiem, ponieważ ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Posiada wiele antyoksydantów, które podnoszą naszą odporność.

vf5. GREJFRUT

Ten pyszny owoc zawiera więcej witaminy C niż cytryna, jedząc jednego dziennie nie potrzebujesz dodatkowej suplementacji. Dodatkowo jest źródłem flawonoidów – związków chemicznych, które działają aktywująco na układ odpornościowy.

czarnybez6. CZARNY BEZ

Od lat znany jako świetny sposób na przeziębienie. Jest źródłem przeciwutleniaczy takich jak antocyjany. Syrop i napary z czarnego bzu pomagają na katar, nieżyt dróg oddechowych i grypę.

yogurt-plain-beauty-lg17. JOGURT NATURALNY

Pobudza system odpornościowy do walki z infekcją dzięki żywym kulturom bakterii, które w sobie zawiera. Ponadto posiada witaminę D, której niedobór może wpłynąć na większy ryzyko przeziębień.

dww8. MIÓD

Na szczęście nie zabrakło w naszym zestawieniu trochę słodyczy. Miód świetnie pomaga na kaszel, działa wykrztuśnie i uspokaja. Zawiera również olejki eteryczne i flawonoidy, dzięki którym wykazuje działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne.

fe9. MIGDAŁY

Znajdziemy w nich ryboflawinę, niacynę, witaminę B oraz E, które zwiększają naszą odporność na choroby. ½ szklanki migdałów dziennie pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę E.

fresh apples isolated on white background10. JABŁKA

Te niedoceniane owoce może mają mniej witaminy C niż cytrusy, ale zawierają cynk i inne mikroelementy niezbędne to prawidłowego rozwoju układu immunologicznego. Poza tym jabłka sprzyjają tworzeniu się właściwej mikroflory bakteryjnej, co również jest ważne dla zwiększenia odporności.

SMACZNEGO I NA ZDROWIE!