7 powodów, dlaczego czekolada jest Twoim przyjacielem!

Czekolada, czyli jak smacznie można wzmacniać człowiecze zdrowie!
Uwielbiacie czekoladę? Mam dla Was dobrą wiadomość! Istnieje co najmniej siedem powodów, dla których warto ją jeść!

 

Sekrety czekoladowego świata pierwsi zgłębiali Majowie.  To właśnie oni pierwsi sporządzili napój ze zmielonych ziaren kakaowca. Potem zwyczaj przejęli Aztekowie, a do Europy sprowadził go Krzysztof Kolumb. Przepis nieco zmodyfikowano – dodano mleko. Od tej pory popularność czekolady nie zdaje się maleć. Zarówno Majowie, jak i Aztekowie uważali czekoladę za lekarstwo, a po latach ich poglądy potwierdzono naukowo. Gorzka czekolada, która jest najzdrowszą ze wszystkich czekolad, ma niezliczone prozdrowotne właściwości. Oto siedem z nich:

1. Czekolada uspokaja!

Czekolada zmniejsza napięcie nerwowe. Aktywne związki zawarte w czekoladzie zwiększają produkcję hormonów szczęścia – endorfin. Naukowcy z Uniwersytetu  Swinburne w Australii udowodnili zbawienny wpływ czekolady na Nasz humor. Wszyscy uczestnicy poddani badaniom stali się spokojniejsi i szczęśliwsi po zjedzeniu czekolady.

2.  Pomaga sercu pozostać w formie!

Wiele badań ujawnia, że obecne czekoladzie flawonoidy, pomagają żyłom i tętnicom pozostać elastycznymi. Przeprowadzano siedem badań, w których łącznie wzięło udział 114 tysięcy uczestników. Wszyscy z nich otrzymali kilka porcji ciemnej czekolady tygodniowo. Wyniki wykazały, że ryzyko wystąpienia u nich zawału zostało zmniejszone o około 37%, a szanse na  udar mózgu  zmniejszyły o 29%, kiedy zjadali więcej czekolady.

3.  Spowalnia proces starzenia się!

Czekolada pełna jest  polifenolów z ziaren kakaowca i wykazuje silne działanie antyoksydacyjne. To z kolei hamuje procesy nowotworowe oraz starzenia się skóry.  Czego można chcieć więcej?

 4. Wpływa pozytywnie na pamięć!

Czekolada jest bogata we flawonoidy, które zwiększają przepływ krwi w mózgu i tym samym hamuje utratę pamięci. Najnowsze badania wskazują na to, że hamują one rozwój demencji i zmniejszają ryzyko choroby Alzheimera.

 5.  Pomaga obniżyć ciśnienie!

Odpowiednia ilość tlenku azotu (NO) w organizmie może pomóc tętnicom się „zrelaksować”. To skutkuje niższym ciśnieniem. Tlenek azotu obecny jest w czekoladzie, dlatego warto jest włączyć gorzką czekoladę do codziennej diety.

 6. Magnez, miedź, potas – to bogactwo!

Czekolada jest bogata w wyżej wymienione związki. Magnez wzmacnia mięśnie i koi nerwy, miedź zwiększa odporność i chroni przed osteoporozą, a potas kontroluje ciśnienie krwi i pracę nerek. Czekolada przyjemnie uzupełnia wszelkie niedobory!

 7.  Pomoże Ci z matematyką!

Nieco z przymrużeniem oka. Profesor David Kennedy z Uniwersytetu Northumbria  przeprowadził pewien eksperyment. Uczestnicy eksperymentu otrzymali 500 mg związków flawonowych w gorącym napoju kakaowym. W rezultacie  zwiększony przepływ w mózgu sprawił, że lepiej poradzili sobie z trudnymi równaniami matematycznymi. Przypominam, że związki flawonowe są obecne w gorzkiej czekoladzie.

Pamiętajcie, że gorzka czekolada to taka, w której zawartość ziaren kakaowca przekracza 70%! Czekolady z mniejszą zawartością kakao,  nie posiadają tak wielu zdrowotnych właściwości. Poza tym: umiar to podstawa!
Smacznego!

 czekolada

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments