Dziś zapraszam Was na przepyszne Calzone. Jest to pizza w formie pieroga. Zabierajmy się do pracy ;)
Calzone
Składniki:
ciasto:
1kg mąki
6 łyżek oleju
1 łyżka soli
1 łyżka cukru
30g drożdży
farsz:
1 puszka kukurydzy
1 słoiczek przecieru pomidorowego
2 duże cebule
300g pieczarek
250g żółtego sera
250g szynki
przyprawa do pizzy
Sposób wykonania:
Drożdże rozpuścić w 500 ml ciepłej wody, dodać sól, cukier i olej. Ciągle mieszając wsypywać mąkę. Dokończyć wyrabianie ręką. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. godzinę. Następie ciasto zagnieść , przełożyć na stolnicę i uformować wałek. Podzielić go na 12 części i każdą rozwałkować na krążek o grubości ok 0,5 cm. Pieczarki oraz cebulę pokroić i podsmażyć na oleju. Szynkę pociąć w plasterki, a ser zetrzeć na tarce. Kukurydzę odsączyć. Każdy krążek posmarować przecierem pomidorowym i ułożyć na nim składniki. Posypać przyprawą do pizzy. Krawędzie krążków dokładnie zlepić. Calzone ułożyć na natłuszczonej blasze i piec na złoty kolor przez ok. 30 min. w temp. 175 stopni.
Smacznego!









![W deszczu czy w słońcu – reggae w Rzeszowie zawsze się uda! [FOTO i 360]](https://mlodzi.rzeszow.pl/wp-content/uploads/2018/06/DSC_9133-218x150.jpg)
![Neringa Siaudikyte zwyciężczynią Rzeszów Carpathia Festival 2018 [FOTO]](https://mlodzi.rzeszow.pl/wp-content/uploads/2018/05/DSC_8944-218x150.jpg)
![Barwny Korowód na rozpoczęcie KultURaliów [FOTO][KONKURS]](https://mlodzi.rzeszow.pl/wp-content/uploads/2018/05/33404525_1975414919436682_8727741667118940160_o-218x150.jpg)
![V edycja konkursu „Student ma talent” zdobyta przez Ewę Siembidę i Tomasza Jachyma [FOTO]](https://mlodzi.rzeszow.pl/wp-content/uploads/2018/05/DSC_8481-218x150.jpg)
![Kariera IT z dużym sukcesem [FOTO]](https://mlodzi.rzeszow.pl/wp-content/uploads/2018/05/IMG_6053-218x150.jpg)















