Kolejnym przepisem z cyklu 'Kuchenny kącik Karoliny’ jest deser cytrynowy.
Składniki:
-jaja 5 sztuk
-sok z cytryny 2 sztuki
-żelatyna 15g
-cukier puder 150g
-woda 3 łyżki
-wiórki czekolady 20g
-śmietanka 30% 100ml
Sposób wykonania:
Umyte cytryny przekroić na pół, odkroić 5 plasterków do dekoracji, z reszty wycisnąć sok. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, a następnie upłynnić w gorącej kąpieli wodnej. Żółtka utrzeć z cukrem, lekko podgrzać, dodać żelatynę i w dalszym ciągu ucierać. Ubić pianę z białek. Do utartych żółtek dodać sok z cytryny i pianę, delikatnie wymieszać. Porcje nałożyć do pucharków, udekorować śmietanką, czekoladą i plasterkami cytryny.
Smacznego!