Kuchenny kącik Karoliny – Kotlety z kaszy jęczmiennej

Kaszę możemy podawać w przeróżnej postaci. Dzisiaj zapraszam Was na kotlety z kaszy jęczmiennej.

Składniki:

160g kaszy jęczmiennej

200g marchwi

120g cebuli

60g masła

60g sera żółtego

2 jaja

olej do smażenia

bułka tarta

sól, pieprz

 

Sposób wykonania:

Kaszę gotujemy w dwukrotnej objętości wody. Marchew i cebulę obieramy. Cebulę kroimy i szklimy na maśle, a następnie dodajemy startą marchew. Ser ścieramy na tarce. Sporządzamy masę mieloną z kaszy oraz z wcześniej przygotowanymi składnikami. Wbijamy jajo, doprawiamy i mieszamy (możemy dodać mąkę ziemniaczaną, żeby kotlety łatwiej się zlepiały). Formujemy kotlety, panierujemy w bułce tartej i smażymy na oleju. Podajemy z dowolną surówką.

 

Smacznego!

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments