Dzisiaj zapraszam Was na krokiety z kapustą i pieczarkami. Idealnie smakują z czerwonym barszczem!
Krokiety
Składniki:
1 kg kiszonej kapusty
40 dag pieczarek
1 duża cebula
2 łyżki masła
sól i pieprz do smaku
1 litr przegotowanej wody
2,5 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
2 jaja
2 łyżki oleju
olej do smażenia
bułka tarta
2 jajka
Sposób wykonania:
Farsz: Kapustę płuczemy, siekamy i gotujemy do miękkości. Cebulę oraz pieczarki kroimy w drobną kostkę. Na patelni roztapiamy masło i smażymy cebulę z pieczarkami. Gdy woda odparuje dodajemy ugotowaną, odsączoną kapustę. Wszystko razem smażymy i przyprawiamy.
Ciasto: Jajka miksujemy z solą. Dodajemy wodę, mąkę, olej i wszystko miksujemy. Smażymy naleśniki, aby usmażyć pierwszy naleśnik, wlewamy troszkę oleju na patelnię. Następne naleśniki smażymy na suchej patelni.
Na naleśniku rozsmarowujemy farsz, składamy dwa równoległe boki do środka, a następnie jeden niezłożony bok zakręcamy do środka. Krokiety obtaczamy w jajku, bułce tartej i smażymy na oleju.