Kuchenny kącik Karoliny – Piernik z orzechami i powidłami

Piernik – idealny na święta, więc zapraszam Was na pyszny piernik z orzechami i powidłami :)

SKŁADNIKI:

980 g mąki,

250 g margaryny,

0,5 l miodu,

1 ½ szklanki cukru kryształu,

½ szklanki mleka 3,2 %,

3 łyżki kakao,

3  płaskie łyżki sody,

300 g pokrojonych orzechów,

3 jaja,

pakowanie przyprawy do piernika (na duży piernik),

2 słoiki powideł śliwkowych,

2 czekolady mleczne,

papier do pieczenia.

DSC_0051

WYKONANIE:

Margarynę rozpuścić w większym garnku, dodać cukier i miód, przyprawę do piernika, ogrzać, rozpuścić i ostudzić. Sodę wymieszać w ogrzanym mleku, dodać do  mieszanki miodowo-cukrowo-tłuszczowej. Dodać przesiane kakao, mąkę, orzechy i jaja, całość wymieszać mikserem. Ciasto będzie miało konsystencję gęstej śmietany. Wlać do blachy, piec około 1 godziny do 70 minut w temperaturze 180 ⁰C. Ostudzone ciasto przekroić na 3 części, posmarować powidłem, skleić, wierzch udekorować rozpuszczą (w łaźni wodnej) czekoladą. Schłodzić.

Smacznego !