Dla tych, którzy jeszcze nie maja pomysłu na świąteczne słodkości proponuję pyszne ciasteczka. Nie traćmy czasu i do dzieła ;)
Amoniaczki
Składniki:
600 g mąki
125 g margaryny
2 jajka
2 łyżeczki amoniaku
150 g cukru pudru
duży cukier waniliowy
szczypta soli
125 ml mleka
Sposób wykonania:
Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, potem z jajkami. Dodać cukier waniliowy, sól i dalej ucierać. Mleko podgrzać, dodać do niego amoniak i wymieszać, mleko zacznie się burzyć. Zburzone mleko wlać do utartych składników i dodać połowę mąki (ucieramy mikserem). Na stolnicę wyłożyć zawartość miski i dodać resztę mąki, wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3-5 mm, amoniaczki możemy posmarować białkiem i posypać cukrem. Piec w temperaturze około 180-200 º C na lekko rumiany kolor.