Kuchenny kącik Karoliny – Świąteczne amoniaczki

Dla tych, którzy jeszcze nie maja pomysłu na świąteczne słodkości proponuję pyszne ciasteczka. Nie traćmy czasu i do dzieła ;)

ciastkaaa

Amoniaczki

Składniki:

600 g mąki

125 g margaryny

2 jajka

2 łyżeczki amoniaku

150 g cukru pudru

duży cukier waniliowy

szczypta soli

125 ml mleka

Sposób wykonania:

Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, potem z jajkami. Dodać cukier waniliowy, sól i dalej ucierać. Mleko podgrzać, dodać do niego amoniak i wymieszać, mleko  zacznie się  burzyć. Zburzone mleko wlać do utartych składników i dodać połowę mąki (ucieramy mikserem). Na stolnicę wyłożyć zawartość miski i dodać resztę mąki, wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3-5 mm, amoniaczki możemy posmarować białkiem i posypać cukrem. Piec w temperaturze około 180-200 º C na lekko rumiany kolor.

ciastkoo

ciastkaaaa

ciastkaaaaa

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments