Macie ochotę na coś słodkiego? Zapraszam zatem na nowy cykl pt.: „Kuchenny kącik Karoliny”, w którym co środę będę prezentować Wam łatwe do przygotowania przepisy. Nie będą to jedynie słodkości, ale pojawią się dania zadowalające każde podniebienie :) Nie traćmy zatem czasu i zabierajmy się do pracy! Na dziś przygotowałam dla Was muffiny z jogurtem truskawkowym i czekoladą.
Muffiny z jogurtem truskawkowym:
Składniki:
1,5 szklanki mąki (odjąć łyżkę mąki)
1 łyżka naturalnego kakao
1 płaska łyżeczka sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki jogurtu truskawkowego
2 jajka
50g dowolnej czekolady (szczególnie polecam białą lub z orzechami)
Sposób wykonania:
Mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia przesiać przez sito do dużej miski, następnie wsypać cukier. Składniki wymieszać. W drugiej misce zmiksować jogurt truskawkowy , olej oraz jajka. Suche składniki wymieszać łyżką ze składnikami mokrymi (ciasto jest lepsze, gdy są w nim grudki). Czekoladę posiekać w drobną kostkę i połączyć z ciastem. Masę przełożyć do foremek na muffiny do 3/4 wysokości. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 175 stopni przez około 15 minut.
Smacznego!