Czereśnie to owoce zbudowane z delikatnej skórki, soczystego miąższu i pestki. Są zaliczane do rodziny pestkowych. Mają wiele drogocennych właściwości, które bardzo dobrze wpływają na nasze zdrowie, wygląd, kondycję skóry oraz samopoczucie.
Wielu z nas nie docenia tych małych owoców, które zawierają ogromną ilość witamin i związków mineralnych. Czereśnie pojawiają się pod koniec czerwca, a ich sezon zbiorów kończy się w sierpniu. Warto z nich przygotować przetwory na zimę, abyśmy mogli zachwycać się smakiem czereśni nie tylko w lecie.
Jakie witaminy oraz związki mineralne zawierają czereśnie i na co dobrze wpływają?
wit. C – oczyszcza i poprawia wygląd skóry;
wit. A – działa odtruwająco, odpowiada za dobre widzenie, ochrona przed nowotworami;
wit. PP – ma właściwości regulujące m.in. reguluje poziom cholesterolu.
Witaminy z grupy B:
B1 – przyśpiesza gojenie się ran, reguluje pracę tkanki nerwowej;
B2 – odpowiada za właściwe funkcjonowanie błon śluzowych i skóry;
B5 – prawidłowe funkcjonowanie włosów i skóry, wpływa na syntezę hormonów sterydowych;
B6 – wpływa na produkcję czerwonych i białych komórek krwi, synteza białek;
B12 – prawidłowo wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego, tworzenie czerwonych komórek krwi.
Związki mineralne zawarte w czereśniach:
potas – usuwa nadmiar soli w organizmie
fosfor – odpowiada za zdrowe zęby i kości
wapń – reguluje ph krwi
żelazo – bierze udział w tworzeniu erytrocytów i leukocytów
magnez – wzmacnia mięśnie
siarka – poprawia kondycję włosów, paznokci i skóry
sód – odpowiada za gospodarkę wodna w organizmie
cynk – przyśpiesza gojenie się ran, dobrze wpływa na paznokcie
mangan- mocne kości, prawidłowa praca nerek
miedź – chroni przed wolnymi rodnikami
jod – zwiększa produkcję hormonów tarczycy, które regulują przemianę materii
Właściwości czereśni:
- usuwają z organizmu toksyny
- poprawiają trawinie
- spowalniają procesy starzenia się skóry oraz poprawiają jej kondycję
- zmniejszają ilość kwasu moczowego we krwi
- mają pozytywny wpływ na pracę nerek oraz układ krążenia
- zapobiegają chorobom serca
- korzystnie wpływają na stawy